Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.
Pokud máte zájem o noční rozvoz alkoholu po Brně a okolí. Využijte náš eshop www.DAMEFLASU.CZ. Nabízíme alko, nealko, česká vína a nějaké pochutiny.
Skladování a teplota podávání vína mají značný vliv na chuť vína a celkový gastronomický zážitek z jeho pití. Jinak řečeno, nesprávným skladováním a servírováním vína se můžeme o ledacos ochudit, a to my rozhodně nechceme!
Pojďme si tedy ve zkratce představit základní pravidla, jimiž byste se při zacházení s vínem měli řídit.
Ideální teplota pro skladování vína činí přibližně 12 až 13 stupňů Celsia a tu se snažte udržet i ve vaší vinotéce. Teplotní rozmezí může být širší, nicméně mělo by zůstat stálé a bez výkyvů. Na paměti je totiž třeba mít, že při vyšších teplotách víno rychleji zraje.
Víno by nemělo být vystaveno přímému slunečnímu svitu, a proto jej určitě skladujte v temných a chladnějších prostorách.
Jak je známo, příliš vlhkosti způsobuje vznik plísní, následkem suchého vzduchu se zase víno odpařuje. Zlatou střední cestou je tak udržování vlhkosti v rozmezí 65 až 80 %.
Víno musí být skladováno ve vodorovné poloze, čímž zamezíte přísunu vzduchu a zabráníte jeho oxidaci, tedy znehodnocení vína.
S vínem nakládejte citlivě a šetrně a pokud možno jej ušetřete větším otřesům, jež se mohou rovněž negativně projevit na jeho kvalitě.
Při podávání vína se neobejdete bez několika pomůcek na víno, které za výhodné ceny zakoupíte i v našem e-shopu: otvíráky na víno, nálevky na víno, zátky a špunty na víno, sklenice a karafy.
Správná teplota vína při podávání se v prvé řadě odvíjí od druhu vína. Obecně se můžete řídit tímto přehledem:
- lehká bílá vína: 7 až 10 ˚C
- plná bílá vína: 10 až 12 ˚C
- červená vína: 15 až 18 ˚C
- lehká červená vína, růžová vína: 10 až 13 ˚C
- šumivá vína: 4 až 7 ˚C
Kromě kvalitních skleniček určených výhradně pro víno (nikoli jiný alkohol) byste při rozlévání vína měli používat rovněž nálevky na víno, jež zamezují nepříjemným skvrnám na ubruse či na šatech. Zkušenější milovníci vína budou jistě chtít víno nejprve dekantovat, neboli odstranit sediment a provzdušnit jej. Potřebovat proto budou také dekantační karafu a nejlépe celý dekantační set.